Ændring i krav til erstatning ved hjernerystelse

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

  1. Nye retningslinjer
  2. Hvad er en hjernerystelse?
  3. Kravet om bevidstløshed
  4. Hvad er senfølgerne til en hjernerystelse?
 

Nye retningslinjer

I januar 2021 har Dansk Center for Hjernerystelse udgivet nye retningslinjer for, hvornår man anerkender senfølger efter hjernerystelse. Tidligere har forsikringsselskaber udelukkende anerkendt senfølger ved hjernerystelse, når patienten har været bevidstløs i forbindelse med ulykken. Det har betydet, at mange har fået afvist en erstatningssag på baggrund af manglende bevidstløshed.

Men et større studie har nu bevist, at der kan forekomme senfølger efter hjernerystelse, også selvom patienten ikke har været bevidstløs. Derfor er det i dag en mulighed at få erstatning, selvom man ikke har været bevidstløs. Læs mere her – måske har du nu ret til erstatning.

 

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse er en klinisk diagnose. Dette betyder, at en læge vurderer din hjernerystelse ud fra din sygehistorie samt objektive undersøgelser. En klinisk diagnose stilles altså ikke ud fra blodprøver eller billeddiagnostik.

Ofte viser en hjernerystelse sig som symptomer, der kommer af et traume mod dit hoved, din nakke eller din krop, som medfølger en fysiologisk forstyrrelse af din hjernes funktioner. Ofte ses forstyrrelsen som:

  • En ændring i din mentale tilstand
  • Tab af din hukommelse – umiddelbart før eller efter ulykken
  • Tab af eller reducering i din bevidsthed
  • Kortvarige neurologiske udfald eller fysiske tegn såsom svimmelhed, hovedpine, balanceproblemer mv.
 

Kravet om bevidstløshed

Tidligere har det været et krav for erstatning, at patienten har været bevidstløs. Faktisk er flere sager blevet afvist af den simple grund, at der var mangel på bevidstløshed. Advokat Anders Munk Zacho fortæller, at kravet om mangel på bevidsthed har givet udfordringer i nogle erstatningssager, også selvom der har været tydelige senfølger. Dette skyldes, at man ikke kan fremlægge scanningsbilleder eller undersøgelser, som støtter skadens omfang fuldt ud. Derfor har troværdighed været en afgørende faktor for, at en erstatningsmodtager har kunnet få erstatning. Dette har dog ikke altid ført til rimelige afgørelser.

Et større studie viser nu, at du kan tage skade af en hjernerystelse, også selvom der ikke har været mangel på bevidsthed. Det er derfor ikke længere et krav, at du har været bevidstløs for, at du kan få erstatning for senfølger af hjernerystelser.

 

Hvad er senfølgerne til en hjernerystelse?

Senfølgerne for en hjernerystelse kaldes i fagsprog Postcommotiosyndrom, og ofte ses symptomer som:

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Hukommelse- og koncentrationsbesvær
  • Synsvanskeligheder
  • Overfølsomhed overfor lys og lyd
  • Søvnforstyrrelse
  • Irritabilitet
  • Psykiske påvirkninger som f.eks. stress, angst og depression

Få den erstatning du har krav på

Fik du fortalt, at du ikke var berettiget til erstatning ved din hjernerystelse? Var begrundelsen for din manglende erstatning, at du var ved bevidsthed, da ulykken fandt sted? Så skyldes det sikkert det gamle krav til erstatning, hvor erstatningsmodtageren skulle have været bevidstløs ved en hjernerystelse. Tøv ikke med at kontakte os. Erstatning.dk er en del af Advokatgruppen, og vi arbejder efter princippet ingen erstatning – ingen regning. Vi har mange års erfaring med personskadesager, og vores ekspert, Anders Munk Zacho, tager gerne kampen for at sikre dig din retmæssige erstatning.